27 January 2009

PEWARIS NASIHATKAN SAMY VELLU JANGAN KASI ORANG INDIA DEMONTRASI?!?

Macam biasa je dengar nama Pewaris ni. Kat Mana ye? Emmm...Baru ingat.... Pewaris (Majlis Pemuafakatan Ummah) yang melakukan beberapa siri demontrasi di antaranya suruh kekalkan kuasa Melayu, pertahankan DEB dan minta kerajaan kekalkan ISA. Terkini Pewaris dilihat begitu bersemangat dalam berdemontrasi dalam isu babi di Melaka.

Ada jugalah dengar nama Pewaris dalam isu Palestin, itu saya sokong 100%.

Tetapi kenapa menarik sangat dengan Pewaris?Malah ada kawan-kawan komen apa pasal macam marah kat Pewaris? Tak marah tapi kadang-kadang agak loya dengan sikap yang ditunjukkan oleh Pewaris.

Hari ini Pewaris dalam satu kenyataan meminta agar Presiden MIC, Datuk Samy Vellu nasihat kat orang India supaya jangan demontrasi dan jangan mainkan isu perkauman dalam kematian dan pengekebumian A.Kugan esok.

Timbalan Pengerusi II Pewaris, Rahimuddin Md Harun berkata, ini perlu bagi membuktikan bahawa Samy Vellu serta dua Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator T. Murugiah dan Datuk K. Devamany, merupakan pemimpin yang peka dengan sensitiviti perkauman di negara ini.

“Mereka perlu membuat pengisytiharan itu kepada masyarakat India agar tidak berkumpul beramai-ramai atau berarak sehingga menimbulkan huru-hara pada majlis pengebumian mendiang esok,” katanya kepada pemberita di sini hari ini

Pewaris nak nasihatkan orang lain tak berdemontrasi dan jangan mainkan isu perkauman??? Soalan saya siapa yang bermain dengan api perkauman? Siapa yang berdemontrasi dalam isu babi yang sengaja mengapi-apikan orang Melayu agar seperti membenci dan memusuhi orang Cina?Saya tak kata demontrasi tak boleh, tapi dalam bab isu perkauman dan nasihatkan orang lain Pewaris kena tengok diri sendiri dulu.

PAS MELAKA OK,CUMA TAK MENANG JE LAGI

Saya tertarik dengan tulisan rakan-rakan tentang Pas Melaka. Menurut mereka Pas Melaka perlu melakukan perubahan kalau hendak mencapai kejayaan.

Bagi saya Pas Melaka tidak jauh ketinggalan berbanding dengan negeri-negeri lain yang telah berjaya menghantar wakil ke DUN dan Dewan Rakyat. Tidak adanya wakil di sidang Dun dan Dewan Rakyat menyebabkan Melaka kini mendapat jolokan sebagai kubu umno yang paling kuat dalam dunia yang sebelum ini disandang oleh Johor dan Negeri Sembilan. Sehingga ada lawak dari kawan-kawan, kalau Umno letak tunggul kayu bertanding di Melaka pun boleh menang!

Sebenarnya dalam beberapa aspek, Pas Melaka agak mendahului negeri-negeri lain.Program tarbiyyah juga agak mantap. Misalnya usrah Pas kawasan di tempat saya berjalan dengan baik sekali mengikut jadual. Setiap hujung minggu apabila saya hadir bersama keluarga ke kuliah dhuha mingguan yang diadakan oleh Ustaz Zulkifli , Ketua Dewan Ulama Pas Melaka di Baitul Qura kehadiran ahli dan penyokong Pas begitu menggalakkan terutama golongan muda dan profesional.Begitu juga dengan aktiviti pemuda yang banyak melibatkan program kemasyarakatan dan menjadi pelopor dalam isu kemasyarakatan dan isu semasa. Misalnya isu babi di Paya Mengkuang dan isu Palestin. Malah dalam beberapa aspek lebih baik berbanding dengan negeri-negeri lain. Misalnya aktiviti pengedaran risalah dan misi dakwah pada malam ambang kemerdekaan. Begitu juga dengan aktiviti riadah untuk golongan muda seperti kejohanan bowling yang diadakan baru-baru ini.

Persoalannya kenapa Pas Melaka tak menang atau payah nak menang dalam pilihanraya? Apa yang saya perhatikan Pas Melaka memiliki gabungan yang mantap adunan di antara golongan profesional dan orang lama atau veteran dalam Pas. Cuma apa yang saya perhatikan gerak kerja Pas Melaka masih lagi kurang berfokus. Strategi taktikal dan ilmu pilihanraya masih lagi jauh ketinggalan. Misalnya penculaan dan latihan kepada petugas pilihanraya sudah ketinggalan zaman. Pas Melaka masih terumbang-ambing dalam gerak kerja pilihanraya yang sistematik.

Di samping itu apa yang saya perhatikan kepimpinan Pas Melaka segelintir daripada mereka masih berada dalam zon selesa dan masih mengekalkan gaya kepimpinan 1980-1990-an yang tidak sesuai dengan senario masyarakat sekarang. Untuk membuat perubahan besar Pas Melaka perlu berani membuat perubahan. Perubahan sikap, perubahan organisasi, perubahan strategi dan perubahan dari segi cara dan gaya berfikir. Wallaualam.