21 October 2008

UMNO UNTUK DILELONG ?

Datuk Rais Yatim hari ini secara sinis mencadangkan agar jawatan Umno dibuat secara tender. Sesiapa yang banyak duit boleh kemuka tender untuk mendapat jawatan yang dipertandingkan. Beliau berkata demikian kerana telah muak dengan gejala rasuah dan lobi melobi yang berlaku dalam Umno.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1021&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_28.htm

Cadangan baik juga tu…macam mana kalau tender tak laku ? Mungkin ada pula cadangan bukan sahaja jawatan dalam Umno ditender tetapi dengan Umno dan pemimpin-pemimpinnya sekali dilelong. Agak-agaknya ada tak yang berminat ?Rasanya mungkin ramai yang tak setuju tetapi tak mustahil lebih-lebih lagi dalam keadaan Umno yang makin tenat.Apabila Umno sudah hilang kuasa, taring telah dicabut dan sumber kewangan semakin terhad pada masa itu tak ada siapa lagi nak bersama dengan Umno. Masa itu mungkin jawatan dalam Umno terpaksa dilelong kerana tidak ada lagi yang berminat.

LETAK JAWATAN : SYABAS KEPADA WARTAWAN MALAYSIAKINI

Wartawan Malaysiakini yang menulis berita mengenai 'manifesto' Datuk Seri Najib Tun Razak yang bertanding jawatan presiden Umno, yang dikatakan dikeluarkan oleh "kumpulan sokongan Najib", telah meletak jawatan sebagai bertanggungjawab terhadap kesilapan membuat laporan tersebut.

"Ia adalah kesilapan saya dan saya bertanggungjawab sepenuhnya dan meletak jawatan," jelas wartawan berkenaan, Wong Choon Mei.

Wong, yang menyertai Malaysiakini tiga bulan lalu, berkhidmat sebagai wartawan selama 10 tahun, dan pernah bertugas dengan The Edge, Reuters dan Channel News Asia.

Ketua pengarang Malaysiakini, Steven Gan said berkata, pihaknya kesal dengan insiden tersebut, sambil menambah bahawa laporan itu tidak sepatutnya disiarkan.

"Ia adalah salah pertimbangan yang serius dan kami menerima peletakan jawatannya," kata Gan.

Saya mengucapakan tahniah dan syabas kepada wartawan berkenaan kerana mengambil tanggungjawab atas kesilapan yang dilakukan. Langkah ini sudah pasti akan mengangkat imej kewartawanan yang selama ini ditonjolkan oleh Malaysiakini yang sering menjadi bahan rujukan berita dan maklumat.

Berbeza dengan wartawan akhbar pengampu yang sentiasa menerbitkan berita berunsur fitnah dan menipu tetapi masih tidak malu dan enggan mengaku kesalahan dan kesilapan yang mereka lakukan. Akibatnya imej kewartawanan dan kebebasan akhbar di negara ini semakin tercemar dan imej media massa utama yang dikawal atau dimiliki oleh kerajaan merudum pada tanggapan umum.

Bahan berita mereka dianggap sebagai sampah yang tidak bernilai hanya layak untuk dikitar semula sebagai surat khabar lama atau alas tempat duduk semasa majlis ceramah.

Sehingga ada lawak yang mengatakan hanya ada dua perkara aja yang boleh dipercayai akhbar seperti ini iaitu cetakan bilangan muka surat dan keputusan empat nombor ekor. Wallhu'alam.

PAKATAN RAKYAT SEMAKIN ERAT : BN MENUJU PENGHUJUNG HAYAT...


Akhir-akahir ini hubungan erat jelas terserlah hubungan erat dalam Pakatan Rakyat. Kemesraan dan keharmonian jelas terserlah melalui budaya kunjung mengujung terutamanya sepanjang bulan Syawal ini.

Apa yang menarik, tidak ada lagi sebarang kenyataan yang dianggap kontroversi dan menyinggung mana-mana pihak dalam Pakatan Rakyat tersiar dalam media massa. Media-media pengampu yang selama ini hanya menunggu peluang dengan memutar belitkan kenyataan pimpinan Pakatan Rakyat tidak lagi dapat menghidu sebarang peluang yang wujud.

Sebaliknya setiap ucapan dan kenyataan hanya fokus kepada keyakinan Pakatan Rakyat untuk mengambil alih kerajaan pada bila-bila masa.Semoga situasi ini berkekalan sehingga harapan mewujudkan sebuah kerajaan yang telus, amanah dan berkebajikan dapat diterjemahkan.,

Berbeza dalam BN, ibarat cuba menutup bangkai gajah dengan pelepah kelapa, bau busuknya sentiasa menusuk hidung. Setiap hari kita dihidangkan dengan pelbagai kemelut dan pergeseran dan perbalahan yang tak sudah -sudah dalam BN. Semua pihak dalam BN seperti MCA dan Gerakan mula mempersoalkan layanan yang diterima dalam BN.

Manakala dalam Umno pula orang ramai sudah semakin muak dengan pertelingkahan dan pergolakan yang berlaku. Pergeseran yang berlaku melibatkan dari peringkat bawahan di cawangan hinggalah ke jawatan tertinggi yang melibatkan mereka yang bertanding jawatan nombor satu dan nombor dua. Cuba cari dalam sepanjang sejarah penubuhan PAS, DAP dan PKR pernah tak berlaku dalam mesyuarat parti berlaku pergaduhan sehingga pihak polis dan FRU terpaksa campur tangan? Mungkin UMNO satu-satunya parti dalam dunia, pergaduhan di peringkat bahagian terpaksa dileraikan oleh polis pencegah rusuhan. Mujur tidak ada adegan bom asap dan semburan dari trak 'water canon'.

Malahan mantan presiden mereka turut sama melontarkan kecaman dan kritikan pedas yang menyebabkan Pak Lah kepanasan. Tindakan Pak Lah menyerang kembali Dr. Mahathir yang dilabelkan berlagak seperti pengarah pilihanraya tidak pula mendapat sokongan orang di sekelilingnya. Terbaru Datuk Rais Yatim mempertahankan tindakan Dr. Mahathir.

Ali Rustam dan Md. Taib juga semakin terasa bahang apabila sokongan daripada perwakilan untuk merebut jawatan nombor dua semakin kelam apabila Muhyidin terus menjadi calon favorite untuk merebut jawatan nombor dua. Sudah terdapat tanda-tanda penyesalan dan putus harapan dengan peluang yang ada dari riak wajah dan ucapan mereka berdua. Semua ini memungkinkan mereka terpaksa menggunakan bom C4 sebagai senjata terakhir untuk kembali meraih sokongan atau mereka terpaksa mengira dan menghitung nasib kerjaya politik mereka semakin pudar jika hajat mereka tidak kesampaian.Semua ini memungkinkan pelbagai aksi menarik akan terus dihidangkan menjelang tarikh akhir pemilihan bahagian Umno yang berakhir pada 9 November nanti.

Apa yang berlaku menunjukkan bahawa BN khususnya UMNO semakin menuju penghujung hayat hanya menunggu masa untuk ditalkinkan. Kepada Pakatan Rakyat, semoga tidak leka dan asyik dengan apa yang berlaku dalam BN dan UMNO sebaliknya memfokuskan usaha dan mengembeling tenaga dan kekuatan untuk terus membela hak rakyat dan menyelamatkan negara dari terus ditimpa pelbagai musibah dan malapetaka kesan daripada kerakusan,ketamakan dan penindasan yang dilakukan oleh kerajaan yang diterajui oleh UMNO dan Barisan Nasional selama lebih setengah abad memerintah negara.