22 November 2009

TEOH BENG HOCK DAN KOTA SIPUTEH MENGHANTUI UMNO@BN


Hari ini bedah siasat kedua Teoh Beng Hock akan diadakan oleh pakar patologi dari Malaysia dengan disaksikan oleh pakar patologi Thailand mewakili Kerajaan PR Selangor dan pakar patologi England mewakili SPRM.

Bedah siasat kedua ini sangat penting untuk mencari punca sebenar apa yang berlaku kepada Beng Hock. Sama ada dibunuh atau membunuh diri. Jika didapati membunuh diri segala-galanya tidak akan berbangkit lagi. Tetapi jika didapati dibunuh, akan muncul persoalan siapa yang membunuh atau yang mengarahkan Beng Hock dibunuh?

Walaupun terlalu awal untuk membuat spekulasi apa yang sebenarnya berlaku tetapi saya yakin tindakan SPRM menyiasat dan menyelongkar sehingga bawah tikar dalam kerajaan PR Selangor dan cubaan Umno@BN untuk menjatuhkan kerajaan PR akan dikaitkan sebagai dalang utama jika ia satu konspirasi terancang. Tidak dapat tidak Umno@BN pastinya gelisah ataupun tidak boleh berpura-pura atau buat-buat tak tahu dengan apa yang berlaku.

Manakala esok, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur akan memutuskan sama ada membenarkan atau tidak rayuan SPR menangguhkan kekosongan Dun Kota Siputeh. Jika ditolak maka bukan sahaja imej SPR tercalar, imej Umno juga turut terpalit sama. keputusan itu sudah cukup menyebabkan bukan sahaja imej Umno Kedah buruk tetapi imej Umno@BN seluruh Malaysia juga rosak sama.

Kesimpulannya jika keputusan bedah siasat Beng Hock dan Kota Siputeh tidak memihak kepada kerajaan Umno@BN ia bakal satu malapetaka dan tsunami besar bakal melanda Umno@BN. Kedua-dua kes ini pastinya akan dijadikan sebagai senjata untuk melancarkan serangan balas terhadap isu-isu remeh temeh yang selama ini dilancarkan kepada kerajaan Pakatan Rakyat.

Akhirnya, jika Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuan Dato Seri Ir Nizar Jamaludin kekal sebagai Menteri Besar Perak ia umpama senjata pemusnah untuk memastikan Umno@BN bakal berkubur dan tinggal dalam lipatan sejarah. Namun, Umno@BN akan melakukan apa sahaja untuk memastikan mimpi ngeri berkenaan tidak menjadi kenyataan.