01 October 2009

GEMPA BUMI DI SUMATERA, TSUNAMI DI BAGAN PINANG


Gempa bumi yang melanda Sumatera Barat pada 7.6 skala richter turut menimbulkan suasana panik di negara ini termasuk di Melaka. Beberapa kawasan dan bangunan turut merasa gegaran walaupun jauh dari kawasan gempa.

Sehingga hari ini angka tak rasmi kira-kira 600 orang dipercayai terbunuh dalam tragedi berkenaan di Sumatera Barat. Sebelum ini ribut dan gempa bumi turut melanda Samoa yang mencetuskan ombak Tsunami yang telah menelan ratusan orang menjadi korban.

Dalam suasana panik dan menakutkan itu, ombak 'Tsunami' yang bakal melanda Bagan Pinang lebih digeruni oleh Umno@BN. Kekalahan atau menang dengan majoriti yang kecil bermaksud 'Tsunami' politik benar-benar melanda Umno@BN. Penolakan rakyat dalam pilihanraya umum ke 12 lalu merupakan 'Tsunami' yang tidak diduga sama sekali. Kekalahan dalam 7 siri pilihanraya kecil pasca pilihanraya umum itu mungkin lebih kepada 'ombak tujuh beradik' yang juga menakutkan tetapi tidak segerun 'Tsunami' yang melanda Umno@BN dalam piliahnraya umum lalu.

Tetapi jika tewas di Bagan Pinang Umno@BN pastinya akan lebih terpukul mengalahkan hempasan ombak Tsunami yang menakutkan itu yang membawa maksud Umno@BN boleh bersiap sedia menggali liang lahad untuk dikuburkan dalam pilihanraya umum ke 13.Umno perlu bersedia untuk menggali kuburnya sendiri daripada ditelan ombak Tsunami yang menyebabkan sehingga kini ramai yang hilang dan ghaib tanpa bernesan. Wallahu'alam.