10 January 2010

SERANGAN GEREJA BUKAN KERJA ORANG PANGKAT RENDAH

Jika kehilangan enjin pesawat pemintas F5E milik TUDM dikaitkan dengan askar pangkat rendah, saya berangggapan serangan ke atas gereja bukan dilakukan orang pangkat rendah. Pangkat tidak merujuk kepada atau polis semata-mata kerana boleh jadi ia melibatkan samseng, tokoh politik atau boleh jadi juga orang yang cukup berpengaruh dalam negara.

Saya tidak mahu tunding jari secara khusus, tetapi serangan bersiri keatas gereja menunjukkan satu konspirasi dan tindakan yang terancang untuk menimbulkan suasana panik dan kelam kabut dalam negara.

Jika sebuah dua gereja yang diserang kita boleh kata ia tindakan budak-budak nakal tetapi apabila serangan dilakukan secara menyeluruh dan berterusan ia bukan lagi kerja budak nakal tetapi kerja orang jahat yang sanggup buat apa sahaja untuk memenuhi agenda kotor mereka.

Justeru itu semua pihak wajar bertenang dan tidak terperangkap dengan taktik jahat dengan sengaja membuat sabotaj dan provokasi untuk menimbulkan ketakutan serta mencetuskan isu perkauman dan permusuhan di antara agama.

Perumpamaan Melayu ada menyebut siapa makan cili dia akan terasa pedasnya. Hari ini ada pihak yang sudah mula terasa pedasnya. Saya bersetuju dengan pandangan Dato Mahfuz Omar bahawa seolah-olah wujud tangan ghaib di sebalik serangan yang dilakukan. Apa yang pasti saya cukup yakin rakyat negara ini semakin matang dan tidak mudah terperangkap atau dibodohkan oleh pihak yang tidak bertamadun dan tidak mengenal halal haram serta dosa pahala dalam mencapai agenda mereka.

PRORAM UMNO JUARA RAKYAT TAK DAPAT SAMBUTAN?

Kerusi yang masih banyak yang kosong

Semalam Program Umno Juara Rakyat dilancarkan oleh presidennya. Mendengar nama program sahaja sudah cukup menggambarkan bahawa hari ini Umno bukan lagi juara rakyat. Bila program nak jadi juara dilancarkan bermakna Umno tahu bahawa sebelum ini mereka tewas dalam memenangi hati rakyat. Petunjuknya mudah PRU ke 12 dan kekalahan dalam lima pilihanraya kecil pasca PRU ke 12 membuktikan Umno hanya menunggu masa untuk berkubur.

Umno kelihatan cukup terdesak untuk menambat hati rakyat dalam masa yang semakin singkat menjelang PRU ke 13. Proram 1 Malaysia dilihat masih gagal memikat hati rakyat yang lebih kepada retorik. Walaupun program 1Malaysia jenama baru kerajaan tetapi hakikatnya ia merupakan program untuk meneruskan survival Umno pada masa akan datang. Jika 1Malaysia dah berjaya apa perlu lagi melancarkan program baru Umno Juara Rakyat.

Malang terus menimpa Umno yang masih terkial-kial mengembalikan sokongan orang Melayu. Setelah isu kalimah Allah dimanipulasikan tetapi rakyat tetap sedar watak sebenar Umno. Program yang dilancarkan semalam pula tidak menampakkan Umno Juara Rakyat tetapi lebih kepada kempen politik untuk menghadapi pilihanraya. Tetapi program yang dirancang turut dikatakan gagal menarik kehadiran orang ramai. Banyak kerusi yang kosong walaupun kerahan dibuat....Mungkin selepas ini Umno kena mewajibkan budak-budak sekolah dan kakitangan kerajaan seperti kebiasaannya.Saya yakin kerusi bukan sahaja penuh tetapi orang ramai akan melimpah. Lebih-lebih lagi bila dapat nasi lemak sebungkus, air mineral sebotol dan dapat naik bas percuma.