12 May 2009

1 MALAYSIA: NEGARA JADI BAHAN LAWAK JENAKA

Isu di Perak menyerlahkan bahawa idea IMalaysia hanya retorik yang tidak membawa apa-apa makna. Walaupun pelbagai pihak mengesa dan mendesak agar mengutamakan rakyat dengan memberi kembali mandat kepada rakyat Perak untuk membuat pilihan melalui pembubaran DUN, Umno@BN seperti buta dan tuli daripada rayuan majoriti rakyat Perak.

Hari ini Suhakam, MCA dan Gerakan turut mengulangi gesaan agar Dun Perak dibubarkan untuk menghormati hak rakyat dan menjunjung prinsip demokrasi. Apa kata perdana menteri 1 Malaysia? Tidak ada sebarang pilihanraya kecil di Perak. Semua ini menyerlahkan bahawa Umno@BN terus dengan tradisi menganiaya dan mendera rakyat.

Semua ini menyerlahkan bahawa Umno@BN takut berhadapan dengan rakyat. Apa sebenarnya yang ditakuti oleh Umno@BN jika pilihanraya diadakan di Perak? Bukankah mereka mendabik dada mengatakan mereka adalah kuat dan berpengaruh? Mengapa Umno@BN gentar walhal polis, SPRM dan semua agensi kerajaan memihak kepada mereka? Apakah yang Umno@BN bimbangkan kerana mereka mempunyai limpahan wang dan projek yang boleh ditabur dan dicurahkan kepada rakyat dalam pilihanraya ? Apa lagi yang UmnO@BN risaukan kerana semua media dari surat khabar dan rangkaian telivesyen dikawal oleh mereka?

Adakah Umno@BN hendak membiarkan negara ini terus menjadi lawak jenaka masyarakat dunia? Adakah Umno@BN gembira dengan situasi di mana pelabur tidak mahu lagi mencurah projek di negeri Perak? Mungkin ini lah agaknya yang dimaksudkan 1Malaysia: Rakyat didahulukan prestasi diutamakan.

ZAMRY VS MANDELA DAN GANDHI : IBARAT LANGIT DENGAN BUMI

Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Zambry Abdul Kadir hari ini menyifatkan 'perjuangannya 'seperti Mahatma Gandhi dan Nelson Mandela.

Maaflah Zambry, perjuangan Mandela dan Mahatma Gandhi adalah perjuangan untuk rakyat. Membela dan mempertahankan tanah air dengan jiwa raga dan nyawa. Mereka dianggap pejuang hak kebebasan dan demokrasi tulen.Mereka juga sanggup dipenjara dan menderita untuk kehidupan rakyat.

Tetapi Zambry, tindakan beliau di Perak bukan sahaja memalukan rakyat Perak dan Malaysia tetapi tindakan merampas kuasa kerajaan pilihan rakyat adalah perbuatan mengkhianati dan menghina demokrasi di negara ini. Hanya satu je yang saya nampak persamaan di antara Zambry Vs Mandela dan Gandhi iaitu warna kulit! Tak lebih dari itu....

KEADAAN TAMBAH BERCELARU DAN HARU BIRU DI PERAK

Mahkamah Rayuan hari ini membenarkan rayuan bekas Menteri Besar Kudeta Datuk Zamry Abdul Kadir untuk menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi Rayuan Khas semalam yang mengistiharkan Dato Seri Ir Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar yang sah.

Seperti yang saya catatkan semalam, apa juga keputusan Mahkamah sama ada di peringkat Mahkamah Tinggi, Rayuan dan Persekutuan sama ada memihak kepada Nizar atau Zamry tidak akan menyelesaikan konflik di Perak selagi DUN tidak dibubarkan.

Keputusan Mahkamah Rayuan sekali lagi meletak rakyat Perak berada dalam dilema dan menjadi mangsa gara-gara kegelojohan Umno merampas kuasa di Perak. Justeru itu Umno@BN cukup takut dan gentar berhadapan dengan pilihanraya semula di Perak kerana menyedari nasib yang bakal menimpa mereka. Oleh itu mereka akan mencari seribu satu helah dan dalih untuk mengelakkan berlaku pilihanraya semula di Perak.

Keputusan Mahkamah Rayuan sebentar tadi sama sekali tidak mengubah keputusan Mahkamah Tinggi bahawa Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah. Hanya orang yang tak ada maruah dan perasaan sahaja seperti Zamry yang sanggup mengaku bahawa dia masih menjadi Menteri Besar.

UMNO@BN AKAN BUAT SIDANG DUN BAWAH POKOK?

Melayari blog-blog Umno kebanyakannya sukar menerima hakikat bahawa mahkamah telah membuat keputusan Dato Seri Ir Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Mereka masih meletak harapan untuk memanggil sidang Dun tergempar kerana mempercayai bahawa walaupun MB dimiliki oleh Pakatan Rakyat, 'Speaker' masih bersama mereka. Siapa dia speaker tu? G. Ganesan? Bila pulak dia jadi speaker kalau sidang dun 7 Mei lalu adalah haram dan perjalanannya tunggang langgang bertentangan dengan undang-undang? Bila pulak ada speaker baru mengangkat sumpah? V. Sivakumar masih sihat segar bugar dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawabnya, tidak ada sebab dan sebarang ayat pun yang keluar daripada mulutnya bahawa beliau meletak jawatan.

Kalau Umno nak panggil sidang Dun macam mana? Boleh, tak ada masalah tetapi bukan di Bangunan Darul Ridzuan tetapi mungkin di bawah pokok....

NIZAR DAN 8 EXCO PAKATAN RAKYAT KEMBALI BERTUGAS HARI INISetelah 96 hari dinafikan hak sebagai Menteri Besar, Menteri Besar Perak Dato seri Ir Nizar Jamaludin dan lapan orang Exco yang dilantik oleh kerajaan Pakatan Rakyat memasuki bangunan Darul Ridzuan sebentar tadi dengan kawalan ketat pihak polis.

Semua wartawan dan media tidak dibenarkan masuk oleh polis untuk membuat liputan.

Dalam perkembangan yang berkaitan, Mesyuarat Exco Kerajaan Perak yang berlangsung malam tadi turut membuat keputusan menggantung Penasihat Undang-Undang Kerajaan Negeri, Setiausaha Kewangan Negeri dan Setiausaha Kerajaan Negeri yang selama ini menjadi dalang utama kekacauan politik di Perak. Tindakan ini adalah wajar kerana pegawai-pegawai kanan kerajaan berkenaan telah bertindak melampaui tugas serta menjadi tali barut kepada Umno@BN di Perak.

Kepada pemimpin Umno@BN dinasihatkan agar mengkaji kembali kitab undang-undang yang menjadi sanjungan dan rujukan mereka selama ini serta mencari peguam yang lebih cerdik tentang pelembagaan dan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak sebelum melakukan tindakan bodoh yang akhirnya memalukan mereka sendiri seperti sekarang.