25 August 2009

KEPUTUSAN RASMI PERMATANG PASIR


Ustaz Salleh Man ( PAS ) - 9618 undi
Rohaizat Othman(BN) - 5067 undi

Majoriti : 4551 undi

undi rosak : 83

Keluar Mengundi :14,832 (73.1 %)

Jumlah Pengundi : 20,290 orang

Keputusan Pilihanraya Umum ke 12 : PAS menang 5,433 undi.

PAS MENANG DI PERMATANG PASIR!


Seperti diramalkan Pas berjaya mempertahankan Dun Permatang Pasir setelah hampir 80% undi dikira. keputusan tidak rasmi menunjukkan Pas mendahului dengan majoriti lebih 4 ribu undi. Hanya kira-kira 2 ribu undi sahaja yang belum selesai dikira.Hanya keputusan rasmi dari SPR sahaja untuk mengesahkan kemenangan Pas.

Kemenangan ini sekaligus meningkatkan agregat 7-1 Pakatan - Umno@BN dalam pilihanraya kecil pasca pilihanraya Umum ke 12. Kemenangan ini sekali lagi sebagai amaran rakyat kepada kerajaan 1 Malaysia yang diterajui oleh Umno@BN bahawa kebangkitan rakyat tidak boleh disekat serta rakyat tidak lagi mudah diperdaya dengan tohmahan dan propaganda murahan umno@BN setiap kali berlangsungnya pilihanraya.

Tahniah dan syabas kepada calon Pas serta kepada semua yang terlibat sama ada secara langsung atau tidak langsung menyumbang kepada kemenangan calon Pas ini.

MANA SATU YANG BETUL NI?


Saya sebenarnya tidak berminat untuk mengulas isu Kartika Sari Dewi Shukarno yang dijatuhkan hukuman sebat oleh Mahkamah Syariah di Pahang kerana kesalahan meminum arak. Pertama hukuman yang dijatuhkan tidak menepati hukum Islam yang sebenar dan kedua isu itu telah dipolemikkan oleh mereka yang bersikap prejudis terhadap Islam.

Tetapi kesediaan Katika disebat kerana kesalahan yang dilakukan menggambarkan kekesalan kerana kesalahan yang dilakukannya. Apa yang pelik bin ajaib tuan empunya diri tak kisah dihukum sebat malah meminta dijalankan secara terbuka tetapi orang lain pulak yang sibuk-sibuk menyuruh Katika merayu malah secara sinis menuduh pihak yang menjatuhkan hukuman sebat seperti menganiaya dan menzalimi wanita.

Semalam ketika kartika hendak dibawa ke penjara Kajang, tak semena-mena tak sampai 1 jam kenderaan yang sepatutnya membawa Kartika terpaksa membuat U-Turn kerana mendapat panggilan dan arahan dari Peguam Negara supaya hukuman sebat itu ditangguhkan kerana alasan Peguam Negara untuk menghormati bulan Ramadhan. Apakah Peguam Negara sebelum ini tidak dimaklumkan tentang tarikh hukuman yang berlaku pada bulan Ramadhan? Di sini menunjukkan seperti ada peranan di sebalik tabir penangguhan hukuman ini.

Manakala Menteri Dalam Negeri, Datuk Hishamudin Tun Hussien pula berkata hukuman itu dibatalkan kerana di penjara tidak ada tukang sebat terlatih berkaitan dengan hukuman syariah. Ehhh...Mana satu yang betul ni?

SPR AKAN BATALKAN KEMENANGAN CALON PAS?


Pengundian di Pilihanraya Kecil Permatang Pasir sedang rancak berlangsung. Sehingga kini belum ada adegan yang tidak diingini berlaku. Berdasarkan undian di laman web sama ada pro Umno atau pro Pas menunjukkan calon Pas, Ustaz Salleh Man selesa mendahului dengan mendapat lebih 80% undi.

Perkembangan sehingga hari akhir kempen menunjukkan sokongan menggalakan kepada calon Pas terutama di kalangan bukan Islam yang dijangka menjadi penyumbang terbesar kepada kemenangan calon Pas. Calon Umno@BN dilihat tidak lagi terlalu mengharap 'kejutan' yang bakal dilakukannya di Permatang Pasir tetapi memadai menurut beliau jika dapat menyusutkan majoriti yang dimenangi oleh calon Pas sebelum ini, Allahyarham Dato Hamdan Mohamad.

Bagi pemimpin Umno terutama Tan Sri Muhyidin Yassin dan Datuk Zahid Hamidi kemenangan di Permatang Pasir adalah sangat penting bagi membuktikan wibawa dan pengaruh masing-masing yang mendapat kepercayaan daripada Datuk Seri Najib untuk mengetuai jentera kempen pilihanraya kecil kali ini.

Pilihanraya ini penting bagi Umno untuk mengukur sejauh mana isu 'pengkhianat Melayu' yang dilemparkan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim berjaya memulih dan mengembalikan sokongan orang Melayu kepadaUmno. Saya yakin isu 'pengkhianat Melayu' yang dimulakan oleh Muhyiddin akan tenggelam selepas ini jika Umno tewas teruk di lokaliti majoriti Melayu.

Berdasarkan senario semasa di Permatang Pasir, Pakatan Rakyat dijangka tidak bermasaalah untuk meneruskan momentum kemenangan pasca pilihanraya umum kepada 7-1 dari segi agregat.

Tetapi kenyataan Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Yusuf bahawa SPR akan bertindak tegas dengan membatalkan kemenangan mana-mana politik yang bertanding jika masih berkempen pada hari pengundian mungkin akan digunakan untuk memerangkap dan membatalkan kemenangan calon Pas di Permatang Pasir. Jika itu berlaku, maka inilah hari paling malang dalam sejarah demokrasi negara.