07 July 2009

SAYA SANGGUP BELI RUMAH KHIR TOYO RM 5 JUTA!


Mantan Menteri Besar Selangor menafikan dakwaan bahawa rumahnya bernilai RM 24 juta sebaliknya mengatakan nilai rumah dan tanah berkenaan hanya RM 3.5 juta yang dibeli melalui pinjaman bank HSBC selama 30 tahun.

Seorang saudara saya yang tinggal dalam seksyen kejiranan yang berdekatan dengan istana baru Khir Toyo memberitahu rumah berkembar yang dibelinya tahun lepas dengan luas 30 X 80 pun dah nak mencecah RM 1 juta!

Jika begitu nilainya apa kata saya menawarkan Khir Toyo RM 5 juta untuk harga rumah dan tanah yang dimilikinya sekarang? Mungkin ada orang kata saya mana ada duit! Betul saya tak dapat nak bayangkan berapa banyak timbunan duit RM 5 juta. Paling banyak pun saya pernah pegang ditangan dalam rm 15 ribu.Itu pun dah menggigil semacam.Lainlah macam Tan Sri Muhd. Taib yang ditangkap ketika pikul duit berjuta- juta di Australia tidak lama dulu.

Jadi macam mana saya nak dapat duit sebanyak tu? Saya rasa dengan harga RM 5 juta yang ditawarkan mana-mana bank boleh menawarkan pinjaman. Apalah sangat dengan nilai RM 5 juta berbanding tanah dan rumah yang boleh dijadikan cagaran di bank yang bernilai puluhan juta. Kalau pinjam dengan ah long pun walaupun faedah yang dikenakan 100% pun boleh untung lagi.Tetapi persoalannya sediakah Khir Toyo menjual tanah dan rumah dengan harga yang saya tawarkan? Bukankah Khir Toyo boleh senang-senang dapat untung RM 1.5 juta?