15 May 2009

KES RAYUAN NIZAR DIPINDA DARI 18 KE 21 MEI PULAK....


Mahkamah Rayuan hari ini meminda tarikh awal yang ditetapkan sebelum ini dari 18 Mei ke 21 Mei 2009. Tidak ada sebarang alasan diberikan pelanjutan tarikh baru ini. Harap-harapnya tidak lagi ditunda atau ada lagi sebarang aral yang melintang atau aral yang sengaja yang dilintang pukangkan.

Ada dua rayuan yang akan didengar sekali gus oleh Mahkamah Rayuan iaitu rayuan Datuk Zambry Abdul Kadir terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang tidak mengiktirafnya sebagai Menteri Besar dan rayuan Menteri Besar Dato Seri Nizar untuk menolak penangguhan yang diterima oleh Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi sebelumnya.

Peguam Nizar, Amer Hamzah berkata beliau berharap mahkamah akan mendengar rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi dahulu supaya mengekalkan pelaksaan keputusan yang memutuskan Nizar sebagai Menteri Besar yang sah.

Bermakna tarikh Nizar memasuki pejabatnya sendiri terpaksa juga ditunda lagi. Ini juga bermaksud lama lagi Zambry menduduki pejabat Menteri Besar. Bayangkanlah berapa banyak elaun dan gaji dari duit haram yang diambil oleh Zambry daripada pendapatan sebagai menteri besar yang tak layakpun diperolehinya kerana terbukti Mahkamah Tinggi telah mengesahkan hanya seorang sahaja Menteri Besar di Perak iaitu Nizar.

SATU LAGI PENDEDAHAN MENGEJUTKAN TENTANG HAKIM MAHKAMAH RAYUAN MEMBENARKAN RAYUAN ZAMBRY

Jika semalam ini kita dikejutkan dengan tidak ada alasan penghakiman bertulis dalam membenarkan rayuan penangguhan kes Datuk Zambry Abdul Kadir oleh Hakim Mahkamah Rayuan Dato Ramly Mohd. Ali, hari ini Ahli Majlis Tertinggi KeADILan Badrul Hisham membuat pendedahan yang lebih mengejutkan.

Menurut beliau Hakim Mahkamah Rayuan itu yang dilantik 15 April lalu iaitu 27 hari sebelum Zambry merayu kes itu di mahkamah.Lebih mengejutkan Dato Ramly turut disebut dalam pita rakaman VK Linggam yang telah mencalar sistem kehakiman negara.

Mengikut perbualan itu kata Badrul, VK Linggam telah menyebut nama tiga orang yang sepatutnya hendak dilantik sebagai hakim. "Mereka adalah Dato' Heliliah Mohd Yusof, Dato' Ramly Ali dan Dato Ahmad Maarof. Ketiga-tiga nama ini telah dilantik sebagai Hakim Mahkamah Tinggi oleh Yang Dipertuan Agung pada 1 February 2002,".

Apa yang sepatutnya dilakukan ialah siasatan susulan terhadap hakim-hakim yang didakwa terlibat. Saya juga ternanti-nanti apakah tindakan susulan ekoran hasil siasatan Suruhanjaya Diraja yang ditubuhkan tidak lama dulu berkaitan kes berkenaan. Senyap je....

AKHIRNYA MALAYSIA MENCATAT KES DEMAM SELSEMA BABI PERTAMA

Akhirnya apa yang dirisaukan menjadi kenyataan apabila Malaysia mencatat kes Demam Selsema Babi atau dikenali H1N1. Ini bermakna Malaysia merupakan negara Asia Tenggara yang kedua yang dikesan terdapat wabak ini selepas Thailand.

Pengumuman ini dibuat oleh Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican yang mengesahkan seorang pelajar 21 tahun mangsa pertama disahkan positif dijangkiti wabak influenza A (H1N1) atau selesema babi.

"Kementerian ingin memaklumkan mengenai satu kes yang dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh dan telah disahkanpositif influenza A (H1N1) melalui ujian makmal yang dilakukan
pada 15 Mei 2009," "Ini merupakan kes yang pertama influenza A (H1N1) dikesan di
Malaysia."

Pelajar itu, yang baru pulang dari Amerika Syarikat pada Rabu lalu, mula mengalami demam, sakit tekak dan sakit badan semalamdan dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh pada hari yang sama.

Saya berharap kerajaan melalui Kementerian Kesihatan akan lebih proaktif dan mengetatkan kawalan di pintu masuk utama negara bagi mengelakkan wabak ini merebak kepada penduduk di negara ini.

BUAT INSAN YANG CUKUP ISTIMEWA....

Tersentuh hati ini apabila khatib sebentar tadi menyampaikan khutbah tentang tarikh keramat 16 Mei...sambutan Hari Guru yang disambut setiap tahun oleh warga guru...Apabila sampai sahaja tarikh ini pasti tergiang-giang di telinga bait-bait sajak yang ditulis oleh Allahyarham Datuk Dr Usman Awang Sasterawan Negara...Antaranya....


Jika hari ini seorang Perdana Menteri Berkuasa
Jika hari ini seorang raja menaiki tahta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa....

Kesempatan ini saya yang ingin merakamkan jutaaan penghargaan tidak terhingga buat semua guru-guru saya sejak dari mengenal abc, 123 hinggalah hari ini sebagai blogger biasa...Terutama buat guru di SK Pantai Kundur, SMK Seri Tanjung, SMK Tanah Putih Kuantan, SMK Tinggi Melaka,SMK Abdul Rahman Talib Kuantan, USM,UTM...semua tok-tok guru di sekitar Pulau Pinang, Kedah dan Perlis tak lupa buat guru sekolah memandu.......SELAMAT HARI GURU....
ahnya dimulakan oleh seorang guru biasa

USAHA MEMBURUKKAN PAS MENJELANG MUKTAMAR

Sehari hari dua ini terdapat usaha media yang terkenal dengan sikap pengampu dan penipu untuk mengheret Pas yang kononnya terlibat dengan isu sogokan, belanja makan dan pemberian sagu hati menjelang muktamar. Terdapat juga beberapa blog bebas yang mendakwa mempunyai bukti bahawa isu berkenaaan benar-benar berlaku di dalam Pas menjelang muktamar.

Mereka memetik kenyataan Ketua Dewan Ulama Pas Ustaz Muhammad Daud Iraqi dalam satu kenyataan sekiranya berlaku sogokan di kalangan perwakilan dan kawasan meminta perkara itu dihentikan kerana beliau dimaklumkan oleh pihak tertentu tentang perkara berkenaan. Bermakna Ustaz Muhammad Daud tidak mengatakan perkara itu berlaku...Tetapi katanya jika berlaku....

Dalam hal ini saya mengesa agar semua ahli dan penyokong termasuk pimpinan di semua peringkat tidak terperangkap dengan agenda pihak lawan,media 'senget sebelah' dan sumber 'bebas' yang bertujuan untuk memburuk-burukkan Pas pada pandangan umum. Isu ini sengaja dibangkitkan untuk menutup isu sebenar yang hangat sedang berlaku dalam negara.

Kita perlu berhati-hati dengan sebarang maklumat lebih-lebih lagi yang datang bukan daripada pimpinan dan lidah rasmi parti atau jemaah. Keutuhan dan adab berjemaah perlu dijaga agar tidak wujud ruang kosong untuk musuh atau mereka yang mencemburi Pas untuk menabur fitnah.

Misalnya saya mempunyai maklumat tentang isu pimpinan kawasan yang 'belanja makan' untuk mendapat undi dan sokongan daripada perwakilan adalah sesuatu tohmahan yang tidak berasas. Menurut sumber daripada Pas Perhubungan Negeri isu yang berlaku ialah Yang Dipertua Kawasan yang baru dipilih membuat jamuan yang tak ada kena mengena dengan Mesyuarat Kawasan atau pemilihan Pas di peringkat pusat.

Begitu juga isu kepimpinan ulama dan profesional yang sengaja diperbesarkan seolah-olah golongan yang memainkan isu ini sudah ketandusan idea dan modal untuk mengugat sokongan dan keutuhan Pas yang semakin mendapat sokongan masyarakat akhir-akhir ini.