17 January 2009

PAS MENANG !!!!

Allahamdulillah Pas Menang! Hanya pengumuman rasmi sahaja yang ditunggu-tunggu. Secara tidak rasmi Pas memenangi dan mendahului jumlah kesemua undi dalam kerusi Dun di Parlimen K.Terangganu. Menurut sumber dalaman Pas setakat ini mendahului dengan lebih majoriti 2000 undi.Ribuan penyokong Pas sekarang ini sedang berkumpul di depan Stadium Negeri tempat penjumlahan undi sedang berlangsung menunggu pengumuman rasmi dari SPR. ALLAHU AKHBAR !

PAS TEWAS TERUK UNDI "POS" MASIH MENDAHULUI UNDI SEBENAR

Walaupun Pas tewas teruk dalam pengiraan undi pos dengan cuma mendapat 86 undi berbanding calon BN dengan 1039 undi dan calon bebas 1, Pas masih mendahului daripada sejumlah 40 ribu undi yang telah selesai dikira daripada jumlah pengundi sebenar. Sehingga saat ini Pas mendahului dengan lebih majoriti 1000 undi tetapi agak merosot sedikit di Dun Ladang yang sebelum ini dimenangi dengan hanya 61 undi.

Dijangkakan keputusan rasmi akan diumumkan sebelum jam 10.30 malam ini. Maklumat diterima TPM, Dato' Seri Najib telah awal-awal lagi berangkat pulang mungkin disebabkan sesuatu urusan yang tak dapat dielakkan..he..he..

DI AMBANG KEMENANGAN!

Insyallah jika segala-galanya berjalan lancar dan tidak ada aral melintang Hj. Abdul Wahid Endut bakal diistiharkan menang di P036 Parlimen Kuala Terangganu.

Sehingga berita ini ditulis, maklumat diterima telah lebih 70% keluar mengundi. Suasana yang berlaku sekarang cukup memberi petanda positif kepada PAS.

Ini berdasarkan maklumat daripada petugas di pondok panas dan juga agen tempat mengundi (PACA) dari PAS sehingga jam 3 petang tadi.

Walau bagaimanapun kita berharap tidak ada sesuatu keputusan luar jangkaan berlaku dan apa yang lebih diharapkan pilihanraya ini benar-benar berlangsung dalam suasana adil dan saksama.

Apapun keputusannya nanti, sebagai mereka yang dididik dan ditarbiyyah di dalam PAS kita perlu menerima sebagai ketentuan Allah SWT. Kemenangan bermakna amanah yang sangat berat wajib dilaksanakan. Jika keputusan sebaliknya kita perlu berfikir dan bermuhasabah setiap apa yang berlaku. Apa yang pasti Allah SWT Maha Adil kepada Hamba-Nya.

KALAH MENANG DI KUALA TERANGGANU PAS TETAP DAH MENANG!


Apa pun keputusan pilihanraya kecil malam ini di Kuala Terangganu, Pas tetap dah menang! Rasanya ramai tak setuju, tapi saya ada hujah saya yang tersendiri:

1. Pas menang kerana Pas telah berkempen dengan cara bersih tanpa menggunakan taktik kotor dan pengaruh politik wang untuk merasuah pengundi.

2. Pas menang dalam bantahan Pas terhadap Pegawai Pengurus Pilihanraya di KT yang berlaku tidak adil dengan berkempen untuk BN dan mengugut pengundi memaksa pegawai berkenaan menarik diri.

3. Pas menang kerana telah berjaya menampilkan tokoh yang tidak kontroversi yang mempunyai rekod baik sepanjang menjadi wakil rakyat.

4. Pas menang kerana Pilihanraya KT telah mengukuhkan perpaduan dan kerjasama dalam Pakatan Rakyat khususnya di antara PAS dan DAP, sekaligus menutup tohmahan perpecahan yang berlaku dalam PR.

5. Pas menang kerana walaupun PR menguasai 5 negeri tidak ada satu pun agensi dan kemudahan milik kerajaan negeri digunakan untuk kempen pilihanraya KT.

6.Pas menang dalam undian secara on line dalam semua web dan blog yang menjalankan sistem undian secara maya seperti MStar Online, Berita Harian on line, KL Pos dan lain-lain.

7. PAS MENANG DENGAN MAJORITI.....Sama-sama kita tunggu malam nanti.

Tetapi jauh disudut hati, saya bimbang dengan sikap yang terlalu yakin untuk menang yang akan menyebabkan pihak lawan mengambil peluang di saat-saat akhir.

Bagi saya cakap-cakap politik sama ada dalam alam maya dan media serta cakap-cakap orang ramai yang mengatakan Pas menang tidak boleh pakai sangat. Bagi saya penculaan yang benar-benar telus menjadi petunjuk utama aliran pengundi di KT.

Bagi saya, isu yang dibangkitkan dalam pilihanraya ini sepanjang tempoh kempen sama ada dari Pas dan BN tidak banyak mempengaruhi keputusan pengundi. Sebenarnya pengundi telah ada keputusan untuk mengundi siapa sebelum proses penamaan calon lagi.

Bagi saya perubahan keputusan dalam pilihanraya kali ini bergantung kepada strategi taktikal yang digunakan oleh PAS dan BN di KT.