12 August 2009

PENGKHIANAT MELAYU: UMNO MASUK JERAT SENDIRI


Sehari dua ni berdentum-dentum isu pengkhianat Melayu dicanangkan oleh pemimpin Umno dan mereka yang sewaktu dengannya. Dunia politik Malaysia juga bertambah meriah dengan siri demontrasi 'semangat Melayu' yang ditaja oleh Umno. Lepas ni Umno kena bertanggungjawab jika ada tuntutan kerugian dari pelabur, peniaga atau pengusaha pelancongan yang terjejas dengan siri demontrasi yang dianjurkan.

Tahniah kepada Polis Malaysia khususnya FRU yang hanya melihat sebelah mata sahaja demontrasi yang diadakan oleh Umno dan mereka yang sewaktu dengannya. Walaupun terang-terang demontrasi tersebut merupakan satu cubaan untuk meniup api perkauman di kalangan rakyat.

Dalam masa yang sama kita melihat ada cubaan untuk melaga-lagakan di antara PAS dan DAP berkaitan isu arak di Selangor dan kenyataan yang kononnya datang dari Ketua Pemuda DAP. Mereka juga cuba melaga-lagakan Pakatan Rakyat dalam soal calon yang bertanding di DUN Permatang Pasir.

Adakah isu pengkhianat Melayu akan menyebabkan orang Melayu akan kembali menyokong Umno? Adakah isu ini akan juga meningkatkan sokongan bukan Melayu kepada Umno? Adakah isu ini akan meningkatkan populariti Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai hero baru Melayu?

Dalam isu ini kita dapat melihat pemimpin dan orang Umno begitu bersemangat dan 'syok sendiri' dengan isu yang dimainkan. Hakikatnya majoriti rakyat khususnya orang Melayu sedar siapa pengkhianat Melayu sebenar.

Sekadar beberapa soalan mudah :

1. Siapa pemimpin Melayu yang meluluskan PPSMI?

2Siapa pemimpin Melayu yang memansuhkan biasiswa untuk anak-anak Melayu di Universiti?

3. Siapa pemimpin Melayu yang menjual tanah milik Melayu di Johor kepada orang Cina Singapura dan negeri-negeri lain...( Bukankah Muhyiddin pernah menjadi Menteri Besar Johor???)

4. Wilyah Pembangunan Iskandar akan memertabatkan orang Melayu di Johor?

Kepada orang-orang yang 'berjiwa dan bersemangat Melayu' dalam Umno dan yang sewaktu dengannya nama Melayu hari ini hanya tinggal kenangan pada Keretapi Tanah Melayu je...Itu pun KTM Berhad...

Isu Melayu atau ketuanan Melayu ni sebenarnya cerita basi yang cuba dipanaskan semula. Hakikatnya rakyat hari ini sedar siapa pembela dan pejuang Melayu dan siapa pula pengkhianat Melayu. Isu pengkhianat Melayu umpama senjata makan tuan..Ibarat jerat perangkap tuan.
Demontrasi menyokong Melayu Islam yang memalukan Melayu...