04 November 2009

DR. ASRI AKAN DITANGKAP LAGI?

Saya baru sahaja mengikuti satu majlis ceramah dan perbincangan 'circle talk' bersama Dr. Asri di Palace Of Golden Horses di The Mines Seri Kembangan Selangor. Majlis itu bersempena dengan satu persidangan di peringkat kebangsaan.

Peserta program terdiri dari golongan profesional dari pelbagai agensi kerajaan dan swasta. Ada juga pegawai kanan PDRM berpangkat supritandent di majlis berkenaan. Dari jabatan agama juga ada, tak pasti pulak dari JAIS ada atau tidak. Tetapi yang pastinya Dr. Asri masih lagi belum dapat 'tauliah' dari JAIS. Bermakna ceramah yang disampaikan adalah 'haram' bagi pihak JAIS.

Memandangkan Dr. Asri sekali lagi telah melanggar undang-undang memberi ceramah tanpa tauliah mungkinkah beliau sekali lagi akan ditangkap oleh polis dan JAIS?
Sedang menyampaikan ceramah secara 'haram', JAIS kena bertindak!

KENAPA WANG EHSAN DAN BUKAN ROYALTI UNTUK KELANTAN?

Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan bahawa Kerajaan Pusat setuju memberi 'wang ehsan' kepada Kelantan hasil daripada hasil petroleum dari pesisir perairan Kelantan. Perkara itu diumumkan dalam jawapan kepada ahli Parlimen dari Kelantan di Dewan Rakyat. "Pembayaran' itu akan dibuat melalui projek pembangunan dan projek membasmi kemiskinan setelah berbincang dengan kerajaan negeri.

Pengumuman ini sekali gus mengesahkan bahawa Kelantan memang layak memperolehi hasil petroleum dari bumi Kelantan.

Persoalannya mengapa wang ehsan dan bukan royalti? Wang ehsan bermakna diberi berdasarkan budi bicara dan bila-bila masa boleh ditarik semula. Adakah satu jaminan bahawa pembayaran itu akan dilakukan dengan telus dan adil? Adakah wang ehsan ini mengulangi episod wang ehsan seperti yang berlaku sewaktu Pas memerintah Terangganu? Apa yang berlaku? Kerajaan Pas Terangganu terpaksa mengemis dan terpaksa memfailkan tuntutan dan saman di mahkamah untuk mendapatkan hak wang royalti seperti yang termaktub dalam perjanjian dengan Petronas. Duit yang dinamakan wang ehsan itu diberi kepada 'wakil kerajaan pusat' di Terangganu.Pemberian wang ehsan itu ternyata satu pengkhianatan kepada rakyat Terangganu kerana wang ehsan itu diberi kepada mereka yang tidak berhak dan lebih bertujuan mengayakan kroni dan syarikat-syarikat yang mempunyai kaitan dengan Umno@BN kononnya atas nama pembangunan. Sebaliknya apabila Umno@BN kembali berkuasa di Terangganu status wang ehsan itu boleh berubah semula menjadi royalti.

Justeru itu perjuangan menuntut royalti untuk rakyat oleh kerajaan negeri Kelantan perlu diteruskan untuk memastikan hak rakyat Kelantan akan dapat dikembalikan untuk menikmati kemakmuran dan kekayaan ini dapat diagih dan diuruskan secara adil dan telus.

SATU LAGI PROJEK RUNTUH KERAJAAN BARISAN NASIONAL

Setelah jambatan runtuh meragut nyawa 3 murid di Kuala Dipang, Umno@BN meneruskan kecemerlangan mereka dengan satu lagi projek runtuh. Kali ini berlaku di Jalan persekutuan di KM 12 Jalan Rawang-Selayang di Bukit Kanching, Rawang yang terpaksa ditutup kepada semua lalulintas hari ini akibat cerun runtuh pada 2.45 pagi tadi.

Bayangkan jika berlaku ketika waktu puncak atau waktu sibuk, tidak dapat dibayangkan berapa lagi tragedi ini akan meragut nyawa. Seperti biasa maka keluarkan kenyataan-kenyataan...Siasatan akan dijalankan, laporan akan diberikan...Kerajaan akan menyalahkan pemaju..pemaju menyalahkan kerajaan...Rakyat? Dengar je lah.....Insyaallah anda mampu mengubahnya dalam PRU ke 13 akan datang.