05 May 2009

ADEGAN YANG MUNGKIN DILIHAT DI DUN PERAK 7 MEI INI


Datuk Zamry : Saya dengan ini ingin mengusulkan untuk memecat Speaker Dun Perak, YB V. Sivakumar kerana telah hilang kepercayaan dan melanggar undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak.

Speaker V. Sivakumar : SAYA SOKONG !

CONFIRM ! V. Sivakumar dah kena bomohhhh...

UMNO TERUS MENCARI KAMBING HITAM DI PENANTI

Belum pernah berlaku dalam sejarah penubuhan Umno, keputusan bertanding dalam pilihanraya umum atau kecil dibuat dalam jangka waktu yang begitu lewat seperti di Penanti.

Jika sebelum ini, Umno cuba menggunakan SPR untuk menggagalkan pilihanraya kecil di Penanti tetapi usaha tersebut gagal berikutan pelbagai desakan dan kritikan kepada SPR supaya tidak menjadi kuda tunggangan Umno.Maka Perdana Menteri 1 Malaysia berkata, Biro Politik Umno yang beliau pengerusinya yang akan buat keputusan. Tetapi Biro politik Umno juga tak dapat buat keputusan. Sekoyong -koyong kemudian semasa berada di Sabah hari ini Perdana Menteri 1 Malaysia berkata, Majlis Tertinggi BN yang beliau juga pengerusinya yang akan buat keputusan bertanding atau tidak.

Tak tahulah mungkin lepas ini Perdana Menteri 1 Malaysia terpaksa berjumpa ahli nujum, bomoh dan pawang seperti di Perak untuk buat keputusan Umno bertanding atau tidak di Penanti jika MT BN juga tak dapat buat keputusan . Kalau payah sangat...baling je dadu...habis cerita...

NEGARA DI AMBANG BAHAYA!

Setiap hari ada sahaja dadah yang berjaya diseludup ke negara ini. Jika kelmarin Polis Pahang berjaya merampas 900 kiligram dadah jenis syabu yang dimuatkan dalam kontena di Jalan Segamat Kuantan. Hari ini pula dilaporkan polis berjaya merampas 27 kilogram ganja dari seorang petani di Kedah.

Dalam bab ini saya mengucapkan tahniah kepada pihak polis Malaysia kerana berjaya merampas dadah berkenaan dalam kuantiti yang besar. Jika dadah itu dipasarkan dalam negara ini tidak dapat dibayangkan berapa ramai generasi kita yang rosak binasa.

Tetapi dalam satu hal lain saya tertanya-tanya bagaimana dadah dalam kuantiti yang begitu banyak dapat membolosi sempadan negara? Mungkin jumlah yang dirampas adalah lebih kecil berbanding dadah yang berjaya dipasarkan di negara ini.

Semua ini mendedahkan betapa longgar, pincang serta lemahnya sistem keselamatan negara yang begitu mudah dibolosi. Kita tidak tahu berapa banyak lagi bahan terlarang dan merbahaya seperti senjata api selain dadah yang telah berlegar-legar di kalangan mereka yang tamak dan haloba yang inginkan kekayaan segera. Jika ini berlaku, rakyat di negara ini sentiasa terdedah dengan pelbagai ancaman pelbagai pelakuan jenayah dan ancaman lain.

Misalnya menurut sumber polis, mereka yang mengambil dadah jenis syabu akan bertindak di luar batasan kemanusiaan dan sukar diduga. Mereka ini dikateogori sebagai golongan yang 'berani mati'. Jika mereka terlibat dengan jenayah ragut dan rompak mereka tidak teragak-agak untuk membunuh dan bertindak ganas. Manakala jika mereka menjadi 'mat rempit' golongan ini merupakan senjata pembunuh kepada pengguna jalan raya lain yang tidak bersalah.

Justeru sesuatu tindakan drastik perlu dilakukan oleh pihak kerajaan terutamanya bagi menangani masalah yang semakin serius melanda negara pada hari ini supaya tidak membawa musibah yang lebih besar kepada negara ini.