28 August 2008

Bila Dah Kalah...


Nak tergelak pun ada, simpati pun ada, bila membaca komen Menteri Penerangan Dato Shabery Chik yang 'berbuih mulut' mengatakan bahawa BN tidak kalah dalam Pilihanraya Kecil Permatang Pauh.

Beliau berkata tidak ada sebab bagi anggota BN untuk bersedih atau menganggap kemenangan yang sudah dijangka itu sebagai "kekalahan" kepada BN kerana Anwar bertanding di kubu kuatnya.

Ahmad Shabery berkata majoriti undi yang diperoleh Anwar pada pilihan raya kecil itu juga tidak begitu besar berbanding apa yang diuar-uarkan sebelum ini.

"Saya rasa kalau dilihat daripada hari penamaan calon di mana kehadiran penyokong dia (Anwar) 50,000...sepatutnya undi yang dia dapat pun 50,000 ataupun mendapat majoriti sekurang-kurangnya 20,000.

"Tetapi dengan majoriti 15,000 perbezaannya adalah terlalu sedikit dengan apa yang diperoleh Azizah (isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail)... tak banyak beza," katanya.

Beliau berkata upacara angkat sumpah Anwar sebagai anggota Parlimen tidak akan disiarkan secara langsung pada hari ini.

"Kita siarkan seperti biasa yang bermula dengan sesi soal jawab, tidak ada tradisi baru akan dibuat," katanya.

Mungkin Dato' Shabery Chik terlupa dengan fakta bahawa Barisan Nasional dan Umno bukan sahaja ditolak oleh majoriti pengundi Permatang Pauh. Sebenarnya Barisan Nasional dan UMNO ditolak oleh ahli mereka sendiri.

Ahli BN Permatang Pauh sebanyak 26,942 dari jumlah itu ahli Umno saja sebanyak 19,442 orang. Undi yang diperolehi Ariff Shah hanya 15,524. Bermakna kurang separuh ahli BN/Umno tidak mengundi atau tidak keluar mengundi.

Sepatutnya beliau dan pemimpin BN dan UMNO lain kena merenung dan meramal nasib yang bakal berlaku dengan kekalahan besar dengan majoriti 15,671 berbanding 13,398 dalam Pilihanraya Umum 8 Mac. Mereka kena mencari punca kenapa pengundi dan ahli mereka sendiri tidak menyokong dan mengundi BN / UMNO.Membuat post Mortem dengan penuh tanggungjawab dan profesional. Melihat kelemahan sendiri tanpa menyalahkan pihak lain.

No comments: