31 January 2009

JOM SERTAI PAS: PAS KETINGGALAN


Program Jom Sertai Pas sedang rancak berlangsung di seluruh negara. Satu kempen yang saya anggap sangat tepat dalam keadaan orang ramai khususnya golongan muda semakin menunjukkan minat dan lebih positif kepada perjuangan Pas. Sebelum ini Pas dilabel untuk golongan lebai dan orang kampung. Tetapi hari ini dari pencuci lantai sehingga jurutera nuklear semua ada di dalam Pas.

Walaupun penguasaan ICT dan perang siber di negara ini jelas didominasi oleh Pakatan Rakyat termasuk Pas. Perkara ini turut diakui oleh bloggers Umno bahawa blog yang pro Pakatan Rakyat begitu meluas dan melebar berbanding blog yang pro BN dan Umno. Setiap hari dan setiap minggu muncul blog-blog baru pro PR yang mendapat sambutan hebat berbanding blog pro BN dan Umno.

Tetapi dalam memanafaatkan dunia ICT ini untuk menarik dan mendaftar ahli baru menyertai Pas, Pas kena mengakui bahawa mereka ketinggalan berbanding dengan Umno. Umno semalam melancarkan sistem pendaftaran online untuk ahli baru yang dirasmikan oleh Pak Lah.Hari pertama dilancarkan semalam 809 telah menjadi ahli Umno. Dalam masa yang sama Pas masih lagi menggunakan sistem pendaftaran secara manual yang agak ketinggalan dalam dunia yang serba canggih sekarang.

Pas perlu melihat perkara ini dari aspek positif sebagai satu cabaran untuk mengekalkan momentum dan sokongan rakyat kepada Pas . Tidak salah rasanya bagi saya Pas mengambil pendekatan serupa atau yang lebih baik lagi walaupun mungkin ada suara-suara yang akan mendakwa bahawa Pas meniru idea Umno.

No comments: