23 April 2009

MELAKA,PERLIS DAN TERANGGANU AKAN MENDAPAT KETUA BARU?


Tiga negeri Melaka, Perlis dan Terangganu mewakili Selatan, Utara dan Timur Semenanjung dijangka akan mendapat pengerusi perhubungan Umno baru. Keputusan itu dijangkakan akan diumumkan esok selepas Mesyurat Tertinggi Umno di PWTC.

Bermakna Melaka dan Terangganu kemungkinan besar akan diterajui oleh orang baru. Jika ini menjadi kenyataan Dato Seri Muhd. Ali Rustam dan Datuk Ahmad Said boleh memikirkan nasib dan survival politik mereka selepas ini.

Pelantikan pengerusi perhubungan baru yang bukan terdiri daripada Menteri Besar dan Ketua Menteri merupakan isyarat yang cukup jelas daripada Dato Seri Najib untuk membawa 'pembaharuan' dalam Umno seperti yang dicanangkan. Ini bermakna mereka tidak lagi diberi kepercayaan untuk mentadbir negeri. Adalah sesuatu yang janggal seperti di Perlis apabila Menteri Besar tidak dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan Negeri. Kesannya berlaku konflik dalaman seperti api dalam sekam. Maka wujud istilah 'produk haram' seperti yang dilabelkan beberapa pemimpin Umno Perlis kepada Dr. Isa Sabu, Menteri Besar sekarang.

Adakah Ali Rustam dan Ahmad Said akan 'sembah derhaka' jika tidak dipilih sebagai pengerusi perhubungan negeri dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi esok? Sama-samalah kita nantikan episod yang seterusnya.

Apa-apapun pembaharuan dan konsep 'Satu Malaysia' yang cuba dibawa dalam Umno melalui Mesyuarat MT esok semua itu sudah terlambat bagi Umno. Tempoh masa yang diberi lebih setengah abad menerajui negara satu tempoh yang sangat lama yang telah dikhianati dengan pelbagai skandal, kezaliman, penyelewengan, penindasan, rasuah yang semakin membarah dalam negara yang terlalu sukar untuk dimaafkan oleh majoriti rakyat di negara ini.

No comments: