10 April 2009

NAJIB DIGESA BUBARKAN BN


Bekas Presiden Gerakan mencadangkan agar Dato Seri Najib Tun Razak menukarkan nama Barisan Nasional seperti yang pernah dilakukan oleh bapanya Allahyarham Tun Razak yang ketika itu menukar dari Perikatan kepada BN.

Perkara itu dicadangkan oleh bekas Presiden Gerakan Datuk Lim Keng Yaik supaya gabungan Umno,MCA,MIC, Gerakan dan parti komponen lain dalam BN kembali popular di kalangan rakyat.

Agaknya-agaknya apa nama yang sesuai untuk gabungan baru tu? Barisan Glokal? Barisan Rakyat? Gabungan Rakyat atau payah-payah masuk je Pakatan Rakyat!

Adakah rakyat akan menyokong barisan baru ini hanya semata-mata tukar nama atau seperti tukar warna atau tukar baju?

Ibarat seperti kereta lama yang dicat baru tetapi masih guna enjin lama. Enjin lama yang selalu semput-semput dan tersengguk-sengguk serta payah nak dihidupkan. Dah lah tu selalu buat hal kerap mati tengah jalan. Maklumlah sudah setengah abad digunakan. Hanya tukar dan tambah aksesori sahaja. Servis pun sekali-sekala dan ala kadar sahaja. Kalau pemandu formula One seperti Lewis Hamilton atau Fernando Alonso yang pandu sekalipun tak boleh nak pecut lagi.Inikan pemula pemandu yang dapat lesen pada zaman Jepun! Nak 'trade in' pun tak laku hanya layak dijual pakai timbang kati guna dacing!

1 comment:

Wannnnn said...

parti turun dari langit pun, bila puak2 umno yang ada ni penghuninya mesti jd kotor...