25 May 2009

MUSIM SEMUANYA DUA?

Di Perak, ada dua menteri Besar satu Menteri Besar dipilih oleh rakyat dan satu lagi Menteri Besar dipilih oleh mahkamah. Selain itu di Perak juga ada dua Speaker satu speaker yang dilantik oleh rakyat dan undang-undang Tubuh Negeri dan satu lagi speaker baru yang dilantik dengan cara mengheret speaker lama keluar. Di samping itu ada dua juga setiausaha DUN satu yang telah dipecat yang masih merasakan dirinya Setiausaha DUN dan seorang lagi yang dilantik baru oleh speaker.

Kalau di negeri Pakatan Rakyat sudah menjadi perkara biasa Umno@BN yang menunjukkan keangkuhan apabila ada dua Jawantankuasa di peringkat kampung . Umno@BN melantik pengerusi Jawatankuasa Kecil Kemajuan Kampung Persekutuan(JKKP) sedangkan sudah ada Jawatankuasa Kecil Kemajuan Kampung (JKKK) yang dilantik oleh kerajaan negeri.

Semalam semalam tercipta, apabila presiden PPP dari Perak memecat timbalannya dan timbalannya semalam mengadakan kongres dengan dipilih sebagai presiden baru.

Pening kepala juga dibuatnya. Mungkinkah selepas ini akan ada juga dua perdana menteri dan ada dua presiden Umno ( satu yang tersurat dan satu lagi tersirat) ?

No comments: