30 May 2009

PRK PENANTI DAN MANEK URAI : SATU LAGI REFERENDUM RAKYAT


Pilihanraya Penanti dan Manek Urai, dua pilihanraya kecil yang begitu dibimbangi oleh Umno@BN. Rakyat dijangka akan keluar beramai-ramai mengundi calon Pakatan Rakyat untuk menyatakan protes dan menghantar isyarat kepada kepimpinan 1Malaysia yang diterajui oleh Dato Seri Najib bahawa mereka bukan bodoh yang boleh diperkotak-katikkan.

Rakyat semakin meluat dengan permainan politik kotor di Perak yang masih buntu dan tidak stabil. Rakyat juga semakin merana dengan krisis ekonomi yang makin dirasai negara yang gagal ditangani dengan sewajarnya. Rakyat merasakan diri mereka dipermainkan apabila pemimpin-pemimpin 1 Malaysia terus hidup bermewah-mewah ketika rakyat marhaen terus hidup menderita.

Isu pembunuhan Atantuya, skandal berbilion ringgit melibatkan Zon Bebas Pelabuhan Klang yang membabitkan pemimpin Umno@BN, lesap entah kemana puluhan billion duit rakyat dalam pakej ransangan ekonomi ( sebenarnya meransang pemimpin Umno@BN ) semuanya membuktikan bahawa sandiwara dan lakonan pemimpin 1Malaysia sudah sampai tahap yang melampau dan keterlaluan.
Pemimpin Umno@BN tidak perlu buat-buat terkejut dan terkedu dengan peningkatan kadar jenayah seperti kebiadapan ahlong kerana pemimpin 1Malaysialah yang menjadi pendorong kepada semua ini berlaku. Ada kuasa disalahgunakan. Ada kuasa lebih ditumpukan mengumpul harta dan kekayaaan. Harta rakyat umpama harta sendiran berhad. Rakyat terus hidup dalam ketakutan dan kemiskinan.

Justeru itu, pilihanraya Penanti dan Manek Urai akan menjadi medan terbaik bagi rakyat untuk mengajar dan menghantar referendum bahawa rakyat menolak Umno@BN untuk dulu kini dan selamanya....

No comments: