03 June 2009

HATI-HATI DENGAN SEMUA PROJEK 'SATU LAGI PROJEK BARISAN NASIONAL'Kerajaan Umno@BN seperti tidak mengambil pengajaran kejadian bumbung dewan runtuh di Sekolah Menengah Wakaf Tapai
Gambar stadium Sultan Mizan Gong Badak yang runtuh..
Di Melaka hari ini berlaku jalan runtuh yang nyaris meragut nyawa...

Kepada semua rakyat Malaysia diminta lebih berhati-hati apabila berada di mana-mana lokasi yang tertera ' Satu Lagi Projek Kerajaan Barisan Nasional'. Nyawa anda mungkin dalam bahaya. Dalam minggu ini sahaja dua kejadian bangunan runtuh berlaku. Pertama melibatkan bangunan bekas Jaya Supermarket di Petaling Jaya yang meragut tujuh nyawa, kejadian terbaru di Stadium Sultan Mizan semalam nyaris membawa malapetaka yang lebih besar. Silap hari bulan mungkin akan meragut nyawa yang lebih besar berbanding tragedi pesawat Air France yang terhempas di lautan Atlantik kelmarin.

Kejadian bangunan runtuh di Terangganu yang dibina era Islam Hadhari Terangganu Bestari bukan kali pertama. Tahun lalu bumbung bangunan dewan Sekolah Menengah Wakaf Tapai di Marang Terangganu juga runtuh. Cuma takdirnya ia berlaku di luar waktu persekolahan. Bayangkan jika ia berlaku sewaktu perhimpunan rasmi sekolah?

Semua ini menunjukkan bahawa wujud kepincangan dalam projek pembangunan yang dijalankan di bawah Kerajaan Umno@Barisan Nasional. Sebelum ini sering diperkatakan tentang unsur rasuah dan ketelusan dalam pemberian sesuatu projek. Tetapi nampaknya, perkara yang dibangkitkan tidak mendapat respon dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah. Akhirnya kes yang dilaporkan senyap begitu sahaja. Tetapi bila berlaku kejadian seperti ini barulah masing-masing terhegeh-hegeh menyiasat dan menunding jari di antara satu sama lain.Mungkin inilah malang buat rakyat Malaysia apabila musibah menimpa barulah sesuatu aduan disiasat dan tindakan diambil. Inilah agaknya slogan 1Malaysia. Rakyat didahulukan prestasi diutamakan.

2 comments:

serupasekala said...

DI SEKOLAH ANAK TAK SELAMAT, BERSUKAN STADIUM TAK SELAMAT.
BERKERETA JALARAYA TAK SELAMAT.
TANDA TANDA SUDAH HAMPIR KIAMAT.
INSAF LAH DIRI DAN BERTAUBATLAH WAHAI UMAT MUHAMAD.
HANYA JALAN ISLAM SAHAJA YANG SELAMAT.
BAIK DIDUNIA MAHU PUN DIAKHIRAT.


TAKBIRRRRRRRRR.

kembara putih said...

Kalau selagi ada UMNO/BN, maka selagi tu la rakyat Malaysia tak selamat, hatta orang yang bernama Awang Selamat pun dah tak selamat. Anak-anak kecil tak selamat, ramai kena culik dan bunuh, pejalan kaki tak selamat dari diragut mat rempit, anak-anak muda tak selamat dari dadah yang berleluasa, peniaga kecil tak selamat dari along, nak pinjam bank cukup susah dan peniaga besar tak selamat dari kena pau pemimpin UMNO/BN.