07 January 2010

NAJIB SOKONG RAKYAT DEMONTRASI


Berita baik untuk semua, Perdana Menteri hari ini berkata Kerajaan tidak akan menghalang orang ramai yang ingin mengadakan perhimpunan di masjid-masjid selepas solat Jumaat esok bagi membantah mingguan Katholik menggunakan nama 'Allah'.

Dilaporkan selain Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) merancang mengadakan bantahan di seluruh negara, sebuah lagi persatuan berpengaruh Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) juga akan menganjurkan bantahan yang sama.

Harap-harap kerajaan 1Malaysia tidak akan bersikap double standard terhadap mana-mana kumpulan, parti politik atau pertubuhan yang ingin mengadakan demontasi aman. Dijadualkan esok satu demontrasi anjuran Dewan Pemuda Pas Pusat akan diadakan esok di hadapan kedutaan Mesir membantah tindakan kerajaan Mesir menghalang misi bantuan kemanusiaan ke Palestin. Demontrasi anjuran Pemuda Pas Pusat dijadualkan akan berlangsung serentak dengan demontrasi membantah kalimah Allah.

Adakah pihak polis dan FRU akan memberi layanan adil kepada kedua-dua demontasi esok? Apa yang pasti tuduhan yang dilemparkan oleh Khairy Jamaludin yang menggelar peserta demontrasi BERSIH sebelum ini sebagai beruk kini kena atas batang hidung mereka sendiri. Rasanya Umno dan mereka yang sewaktu dengannya sekarang yang paling banyak mengadakan demontrasi berbanding dengan Pakatan Rakyat.

Saya juga berharap layanan yang adil akan diberi kepada mana-mana demontasi aman di negara ini kerana demontasi merupakan satu kaedah yang dibenarkan kepada negara yang menjunjung prinsip demokrasi.

No comments: