16 March 2011

NAJIB JUGA WAJIB SERAH DNA


Dua tiga hari ini meriah betul demontrasi anjuran Umno di sana sini. Semua ini kerana kemaruk kepada DNA Dato Seri Anwar Ibrahim dalam perbicaraan yang sedang dihadapinya. Walaupun berhadapan dengan pelbagai fitnah dan tohmahan Anwar berani tampil di mahkamah mempertahankan dirinya. Boleh saja kalau Anwar nak lari keluar negara seperti Raja Petra dan penyiasat persendirian P. Balasubramaniam tetapi beliau memilih untuk tampil ke mahkamah untuk membuktikan segala dakwaan ke atasnya adalah fitnah dan palsu belaka.

Sehingga hari ini segala tindakannya dalam perbicaraan ini adalah berdasarkan peruntukan undang-undang. Peguamnya berhujah secara ilmiah dan fakta bukannya berhujah macam lawyer buruk.

Apabila mahkamah yang digunakan oleh mereka yang mengheret Anwar dalam kes ini menolak bukti DNA maka puak-puak ini mula kepanasan. Seperti yang saya katakan sebelum ini, perbicaraan ini bukan sekadar pertembungan peribadi antara tokoh politik dalam negara tetapi menjadi penentu dan survival Umno/BN pada masa depan dalam pilihanraya. Bebasnya Anwar ibrarat malapetaka besar bagi Umno/BN.

Jadi tak peliklah, apabila mahkamah membuat keputusan tidak memihak kepada mereka, mereka yang menjadi dalang kospirasi ini memperalatakan anak buah mereka untuk berdemontrasi kononnya untuk menengakkan keadilan dan membuktikan kebenaran.

Anwar mereka minta serah DNA untuk buktikan dirinya tak bersalah. Bagaimana pula dengan Dato Seri Najib? Walaupun dua orang tertuduh telah menerima hukuman tetapi ia masih lagi tidak mampu mengubah dan persepsi masyarakat bahawa Najib terlibat dalam kes Altantuya.

Maka cara terbaik kalau mengikut formula Umno, Najib kena serah DNA buktikan dirinya tidak bersalah. Buktikan anak Altantuya di Monggolia tidak mempunyai spesis darah sama dengannya. Buktikan dirnya bercakap benar, kalau sekadar bersumpah semua orang boleh buat. Kalau sekadar sumpah boleh membersihkan nama dan menolak dakwaan bersalah tidak perlu susah payah Anwar ke mahkamah.

Selagi Najib tidak membuktikan dirinya suci dan bersih dengan menyerah DNA maka selagi itu persepsi atau tanggapan umum masyarakat tidak berubah bahawa Najib terlibat dalam kes Altantuya.

2 comments:

Anonymous said...

Bugis + Mongolia = ?

Anonymous said...

harakahdaily pun suruh anwar serah dna
Aktivis Jalan TAR
Saya amat kesal dengan tindakan musuh-musuh Anwar Ibrahim yang mempolitikkan kes mahkamah yang sedang berlangsung. Beberapa demonstrasi telah dianjurkan di Petaling Jaya, Pulau Pinang dan Ipoh seolah-olah Anwar telah didapati bersalah oleh mahkamah. Walhal, mahkamah hanya menolak bahan-bahan bukti yang diperolehi secara tidak sah.

Sebagai seorang pendokong Reformasi tegar, saya yakin penuh Anwar ialah mangsa konspirasi politik. Pemimpin-pemimpin UMNO gentar dengan Anwar Ibrahim lalu terpaksa memfitnahkan beliau. Mereka berharap dengan menghumban Anwar ke penjara, gerakan Reformasi akan hilang taring.

Justeru itu, saya menyeru kepada Anwar untuk mengambil tindakan tegas supaya serangan-serangan musuh politik ini dapat ditangani. Anwar wajib menyerah sampel DNA untuk membuktikan beliau tidak bersalah. Saya percaya langkah tegas Anwar ini akan membuat musuh-musuh politik beliau mati akal.

Saya berkongsi kebimbangan Anwar yang bahan DNA tersebut mungkin akan dimanipulasikan. Untuk mengelakkan kemungkinan tersebut, saya mencadangkan ujian dan profiling sampel DNA itu dibuat secara profesional dan telus. Jika perlu, Majlis Peguam, Persatuan Perubatan Malaysia dan pakar-pakar genetik antarabangsa yang dilantik oleh Anwar akan menyelia proses tersebut.

Objektif memberi DNA hanya untuk mengenalpasti sama ada DNA lelaki Y yang dijumpai pada tubuh Saiful Bukhari Azlan padan dengan DNA Anwar Ibrahim. Walaupun jika ditakdirkan DNA-DNA itu padan, Anwar masih mempunyai ruang untuk mempertikai bagaimana air mani beliau diletakkan pada tubuh Saiful.

Anwar Ibrahim sebagai seorang pemimpin Anugerah Tuhan pasti prihatin yang serangan-serangan ini bukannya setakat peribadi beliau sahaja malah ditujukan kepada seluruh gerakan Reformasi. Bukan maruah Anwar Ibrahim sahaja yang tercabar tetapi kredibiliti semua Reformis juga tergugat. Anwar Ibrahim harus mengambil langkah berani dan bijak demi keutuhan gerakan Reformasi.

LAWAN TETAP LAWAN!!!