08 May 2009

ISU DUN PERAK : AKHBAR PENGAMPU DAN PENIPU


Seperti dijangka akhbar-akhbar milik Umno@BN melabelkan Pakatan Rakyat sebagai punca kemelut yang berlaku di Perak. Mereka menuduh PR sebagai biadab, samseng dan menghina kemuliaan dewan....

Tak pelik kerana akhbar-akhbar ini daripada dulu kini dan selamanya bukan sahaja senget sebelah tetapi tak layak pun dijadikan sumber berita. Selagi mereka tidak menghormati dan berpegang kepada etika kewartawanan dan penulisan akhbar seperti Berita Harian, NST, Utusan,Kosmo, Harian Metrro, The Star dan lain-lain yang sewaktunya dengan hanya layak dijadikan alas tempat duduk atau alas tempat menjemur belacan dan ikan masin!

Mari kita lihat bukti pembohongan akhbar tersebut hari ini.

1. The Star Online edisi BM

Pemerhati politik berpendapat pihak pembangkang akan terus mempertikai kesahihan persidangan semalam dan walaupun mahkamah telah membuat keputusan yang memihak kepada Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang sah, mereka tetap tidak akan menerimanya.

Bila pulak mahkamah buat keputusan Zamry MB Perak? Mahkamah Tinggi hanya akan buat keputusan Isnin depan.

2. Berita Harian : Tajuk utama

Kekecohan itu berakhir pada jam 2.40 petang apabila Sivakumar diiring keluar oleh anggota polis sebelum Raja Nazrin yang menunggu lebih lima jam dalam Kamar Diraja, memasuki Dewan bagi merasmikan sidang itu.

Beginilah mesranya pihak polis mengiring Speaker V Sivakumar keluar dari dewan dengan cara mencekik dan mengheret...(Gambar dari http://hasbullah.pit.my/)

3. Utusan Melayu : Tajuk Muka depan

Jelas beliau, Ganesan yang tidak ada pilihan lain untuk mengawal keamanan telah mengarahkan polis membantu Bentara mengikut Perkara 90 Perintah-Perintah Tetap yang akhirnya menyaksikan Sivakumar 'diangkat' keluar Dewan.

''Speaker telah bersabar sejak 10.30 pagi, jadi beliau terpaksa mententeramkan keadaan dengan meminta bantuan dan sokongan polis.

Siapa Ganesan? Apa kaedah yang diguna pakai oleh Umno@BN melantik 'speaker baru' ? Mencekik? Mengeret? Mengangkat? Undang-undang Zoo Taiping ?

Tak payahlah saya siarkan 'berita-berita' yang meloyakan dari akhbar pengampu dan penipu yang lain. Saya yakin rakyat telah mendapat maklumat tepat siapa pengkhianat, siapa samseng dan siapa biadab dalam sidang Dun Perak semalam. Tunggulah kuasa rakyat yang akan jadi penentu di antara kebenaran dan kebatilan.

No comments: